Tuesday, 2 October 2012

OUTING TO KLANG..

Assalamualaikum.w.b.t...
baru berkesempatan untuk update blog setelah lama menyepi...huhu...alhamdulillah dah 4minggu ilaa duk umkl...dah start belajar dah...area um pon dah jejak cuma fakulti2 je xkenal agi..disebabkan fakulti ilaa jauh ngan kolej,jadik ari2 terpaksa tunggu bas nak g kelas..hmm..bila la nak dapat motor nie...senang cikit nak g mane2 kan...

Dalam 4minggu nie,baru semalam ilaa berkesempatan outing...first time outing g i-city ngan kakak..pas2 xg mane2 dah..kebetulan kawan ilaa ajak g kenduri kahwin abang dia  kat klang,pada masa yang sama boleh la ilaa belajar camane nak outing naik bas & lrt camane..

Tepat pukul9 pagi kami berkumpul kat um central sebelum naik bas ke jalan universiti..dalam sembilan orang outing to klang..kami naik lrt kat jalan universiti sampai pasar seni..pas2 naik bas ke klang plak..dalam sejam jugak lam perjalanan ke klang..yang bestnye bas ke klang 2 macam bas ekspress..boleh plak aircond dalam 2 tercabut...haha..memang sejuk gila kot dalam 2...tapi agak takut gak la sebab ramai bangland naik bas 2...still kena berhati-hati sebab sume cam xbese agi jalan kl..

Setelah sampai kat bandar lama klang,kami turun tunggu seorang sahabat kami yang duk area klang gak untuk g same2 rumah sahabat kami 2..sementara tunggu,kami duk la kawasan bas 2..tiba2 datang la budak laki yang mintak duit..memang takut gila..salah seorang sahabat ilaa bagi duit kat dia..pas2 budak 2 duk je depan ilaa..ilaa memang xpandang budak 2..ilaa fobia ngan budak2 sindiket nie..dulu pernah kat kelantan budak sindiket pernah pegang2 ilaa mintak duit...ilaa pegang beg erat2 takut dia rampas..dalam hati berdoa jela..kawan ilaa bagi coklat dia tolak...jual mahal konon..alamak dah lari tajuk jap..huhuhu

Ok..after sampai kat rumah sahabat ilaa 2..kami pon terus serbu makanan..hehe..then makan,sambil diiringi nyanyian lagu..yang paling penting kami duk depan2 pelamin pengantin..lepas makan,terus dapat tengok pengantin bersanding..kenduri kat sini berbeza dengan kenduri kat terengganu dari segi makanan,adat..kat terengganu xde cabutan bertuah...just bagi cenderehati je..


                                                       Selamat Pengantin Baru..
Lepas dah abis sume,kami terus singgah rumah salah seorang sahabat kami untuk solat zohor then sampai kat pasar seni kami berpecah sebab de kawan ilaa nak beli tiket balik kampung raye haji nanti..nasib baik dapat kalu xde memang raya kat sini la jawabnye...
Ok la,sampai disini sahaja coretan ilaa untuk kali nie..nak g makan plak..lapar...huhu..
Maaf xdpt upload gambar bnyk2..huhu..assalamualaikum...:)



Tuesday, 11 September 2012

Seminggu Di UMKL...

Assalamualaikum...dah lame rasanye xberblog..maklumlah ari 2 busy ngat preparation nak masuk u..xsempat online pon...huhu...ilaa bertolak 2 ari lebih awal dari hari pendaftaran...kak long antar ilaa sampai umah kak chik je sebab abang ipar kurang sihat..kak chik ngan abg ilaa la yang antar g kl...smpai kl ilaa tumpang umah kawan kak...agak letih gak la..barang2 memang banyak la ilaa bawak...boleh katakan semua barang ilaa penuh dalam kete..sampai xmuat..terlebih muatan...huhu..

Pendaftaran hari isnin 2/9..kami bertolak awal sebab xnak kelat kabut yang penting nak cop katil bawah...huhuhu..alhamdulillah..tercapai gak nak katil bawah..loker pon ok coz loker roomate ilaa punye de yang xde penyangkut,loker tercabut..start program mhs je dah kena marah2 ngan pm..kena ikut peraturan straight padahal xpakai tudung hitam je pon...ase nak memberontak je time 2...huhu..
makan pon kena cepat..2 saat tuk habiskan nasi..xsempat nikmat pon..bese la kan orentasi...dah pernah rasa dah time kat asasi dulu..yang paling best kena jalan kaki dari kolej ke dewan utama...jalan k??lari kot..dah macam budak sekolah plak lintas jalan agi..huhu..semua berpeluh..nasib baik de aircond kt dtc(singkatan nama dewan)...

Mandi memang xsempat la..baju pon sume berbau...bape kali pakai xtau la..stop bab 2..program sepanjang mhs memang best la..yang xdapat lupa dapat dengar dialog mahasiswa bersama Dr.Mahathir..first time dapat jupe Dr.Mahathir ngan fedtri yahya selaku mc petang 2..ilaa xmemihak mane2 ye..huhu...agi satu yang xleh lupe lisa surihani ngan mejar dr.Faiz datang um..dua2 memang sporting la walaupon sekejap je dapat dengar diaorang bagi motivasi..semua duk pakat sebut lisa2 je..memang happening..

Tanggal 7/9 mhs pon berakhir,agak sedih gak la sebab banyak pengalaman dapat kutip sepanjang mhs..semalam dah start kelas dah...sampai sekarang masih pening2 agi tentang kos..bangunan fakulti pon xhafal agi..banyak kali dah sesat..huhu..paling penting kolej ngan fakulti ilaa jauh kena naik bas..kak suh bawak motor je p belum dapat lampu hijau dari family ila..

                                              sumber:fb mhs um sesi 2012/2013

Ok la,dah penat dah taip..ilaa pon baru je balik dari taklimat pengetua kolej..penat kot..huhu...esok dua jam je kelas..huhu...lepas nie banyak la assignment yang datang..
Assalamualaikum & selamat malam semua..:)

Friday, 17 August 2012

Selamat Hari Raya Semua!!

Assalamualaikum..
Alhamdulillah tinggal sehari agi kita akan berpuasa...ramadhan akan pergi,syawal bakal menjelma..sekejap je kan...rasanya baru je kita start berpuasa...

Alhamdulillah..persiapan raya ilaa tahun nie...sederhana je...
Ok la,hari nie entry ilaa pendek je...saje nak ucap Selamat Hari Raya sebelum line internet bermasalah...huhu...



Wednesday, 15 August 2012

Happy Birthday Amsyar!!

Assalamualaikum...
Sebenarnya semalam agi ilaa nak post entry nie p x ter-update...maklumlah busy...huhu..semalam birthday anak sedare ilaa yang sulung,Amsyar..umur dia 8tahun dah...ilaa xbagi dia hadiah pun...bajet sume dah lari beli barang raya ngan barang masuk u...kesian gak kat dia...insyaAllah 6ti de duit mak su beli hadiah ye...hehe..

Walaubagaimanapun,mak su de video nak bagi kat amsyar...tengok nie...


Lucu betol monyet nie...hehe...mok su nak ucap selamat hari lahir buat amsyar..
semoga amsyar berjaya di dunia dan akhirat..
kurangkan main games ye!!jangan ngadap laptop je 24jam..
belajar rajin2..
last,jangan nakal2 &dengar cakap ibu ngan ayah...

mok su sayang amsyar!!:)

Monday, 13 August 2012

Segmen Ucapan Aidilfitri

Assalamualaikum..hari nie ilaa nak join segmen apit..doodle dye sangat comel...hehe..


                                                     Warna baju raya tahun nie:
                                                              Biru lembut

                                                      Nama doodle perempuan:
                                                               ilaa Pilus
                                     
                                                        Nama doodle lelaki:
                                                             The Prince

                                                         Ucapan Raya:

Salam aidilfitri buat semua..ampun &maaf andainya ilaa ade
     - Terkasar bahasa dalam bicara,
     - Tersilap bicara ketika bersama,
     - Termarah yang xkena pada tempatnya,
     - Tertanya tak tentu hala..
     - Tersasul yang tak sengaja,
     - Terambil harta benda & tergumpat bila ada cerita...hehe..
  Kepada yang nak balik kampung 2 hati2 di jalan raya..semoga selamat sampai ke             destinasinnya..

Tags:ukhti hidayahukhti syafiqah
                   
                     

Wednesday, 8 August 2012

New entry..:)

Assalamualaikum...
Alhamdulillah dah 19 hari kita berpuasa...sekejap je kan..dah nak masuk akhir ramadhan dah..
Ramadhan kali nie ilaa dapat puasa kat rumah...dulu time kat u kadang2 je dapat balik..alhamdulillah cuti panjang dapat la temankan mak..dulu kak duk umah skarang giliran ilaa plak..hehe..

Awal bulan 9 nie ilaa dah  kena lapor diri kat um..hmm..malas plak nak g...nak duk rumah je...huhu...persiapan??..medical checkup dah buat..borang sume dah isi..cuma tinggal barang2 jela xabis beli agi..alhamdulillah..ilaa dapat kos yang ilaa nak..kebetulan kawan ilaa dapat kos ngan kolej sekali..xde la ase janggal sangat...kawan2 lain sume dapat kolej dekat ngan fakulti..xpe la insyaAllah nanti law de rezeki dapatlah jupe...hehe

Hmm...rasanye 2 je kot ilaa nak update tuk arinie..dah xde modal nak update...hehehe..

korang dah bacer buku nie??ilaa dah baca..alhamdulillah banyak info ilaa dapat..sekarang nak cari buku "Online dengan Tuhan"..:)

Friday, 20 July 2012

AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN..

Assalamualaikum...alhamdulillah kita masih dipanjangkan umur untuk meraikan bulan ramadhan yang bakal tiba esok..tak sabar rasanya..sekejap je masa bergerak kan...lepas raya insyaAllah ilaa akan menyambung pelajaran di umkl...hmm.xpuas rasanya duk kat rumah...huhu..ok la..itu sahaja untuk hari ini...selamat menunaikan ibadat puasa kepada semua..jangan lupa niat puasa ye...:)

Sunday, 15 July 2012

Sekian lama....

Assalamualaikum...
Alhamdulillah dapat juga meluangkan masa dengan blog nie...kebelakangan nie mood untuk berblog ntah ke mana..idea nak update blog kering sampai fikir nak block terus blog nie...huhuhu...blog nie pon dah bersawang sebab tuan dye yang malas nk bkak...hehe

Sekarang ilaa sibuk(xde la sibuk sgt..huhu) jaga anak2 buah kat umah..walaupun agak letih layan kerenah diorang tapi sangat seronok tengok diorang membesar depan mata..Alhamdulillah aqil dah masuk setahun..dah pandai jalan tapi selalu gak jatuh..Anis(4tahun) camtue la..alhamdulillah..dah pandai baca iqra'..tiap2 ari nak manja ngan ilaa..huhu..amsyar (8tahun) lak suka makan roti telur yang ilaa buat..hehe..kalau nak makan nasik xleh xde ayam goreng..katanya nak jadik cam upin & ipin..ari2 makan ayam..huhu..bangkrap la camnie..hehe..

Baru2 nie dapat tau 2 berita menyedihkan..teman baik ilaa telah kehilangan anak pertamanya..anak dia lemas dalam kandungan...kandungan dia time 2 dah masuk 6bulan...sangat kesian..kebetulan pulak,sebelum kejadian 2 ilaa sempat sms dia tanya khabar dia&kandungan camne..xsangka plak benda nie akan terjadi...mungkin ada hikmah di sebalik kejadian nie..semoga teman baik ilaa tabah menghadapi dugaan nie...
Second...setelah lama xberhubung,akhirnya Encik A  muncul...dia sms ilaa bagitau dia de penyakit...time 2 macam2 lam fikiran ilaa..dia bagitau paru2 dia bengkak..risau jugak la tapi dia cakap xkritikal sangat..harap2 dia cepat sembuh..aminn..

Aktiviti ilaa selain jadik babysister ialah menghabiskan waktu petang dengan membaca novel(xde faedah betul)..dah berapa novel dah khatam..issh2...tapi de gak ilaa baca majalah islamic cam majalah gen-q,solusi &buku2 motivasi..ilaa jugak belajar masak ngan mak..selalu on9 cari resepi baru p jarang2 try masak..haha..xconfident sebab abang selalu kutuk2 masakan ilaa bukan dia nak bagi motivasi ke pe..

Hmm,rasanya 2 je kot entry kali nie...nak smbung tengok running man kjap(lagi xtvt xberfaedah ilaa slalu buat cuti2 nie..huhu)..jupe lagi..
Assalmualaikum & selamat malam...:)

                                              Gambar lama...sama je muka 3beradik..^^

                                                             Penghibur hati...:)

Sunday, 20 May 2012

DOA BUAT HATI YANG TERLUKA

Ya Allah,
Bilamana aku masih mengingati si dia yang bukan milikku,
maka, bantulah aku untuk aku melupakan dirinya..

Andai ada kenangan antara kami yang mengikat diri,
maka lupuskanlah ia dari ingatanku..

Biarkan aku jauh dari dirinya,
dan ikatlah diriku ini untuk terus setia dengan kasihMu..

Hilangkan bayangan dia dari mindaku ini Ya Allah,
dan payungilah aku dengan rahmatMu,

Perindahkanlah lisanku ini untuk terus berzikir
menyebut asma' Mu..
agar aku sentiasa selamat dengan CINTAMU..
Ameen ya Rabbal Alamin..





                             


creadit to:Pakar Diari Hati

Saturday, 5 May 2012

Tuesday, 1 May 2012

zaujah muda...

Assalamualaikum...w.b.t...
Dah lamer xupdate blog...dh berhabuk dh....maklumlah mls nk g topat broadband...huhu..Tadi tgk gambar org kawen terus dpt idea nk update blog....teringat dlu kt u pon topik wajib stiap ari mesti sal kawen...law xde xsah...maklumlah umur pon makin meningkat...haha..

Jeles gak tgk org kawen awal...tapi ana ase ana blum bersedia agi...banyak kekangan..hehe..salah seorg shbt baek ana pon dh kawen...alhamdulillah...skrg dh brbadan dua...tahniah2..:)


Antara zaujah muda lain yg sempat ana kenal:
1)Puan Amirah:ana sgt kagum dgn beliau..bagi beliau "married is better than couple"...mak ayah diowg pon sokong dgn kputusan diowg untuk kahwin...walaupun terpaksa berpisah dengan husbandnya,beliau tetap kuat n sabar...ana bnyk belajar drpd beliau...

2)Acha Mahfar:ana kenal beliau melalui entry drpd blog mira...beliau seorg model dan sekarang tgh pregnant first baby...

3)Dena Bahrin:beliau merupakan student uiam n baru je mendirikan rumahtangga...suka tgk video beliau dilamar...kisah cinta beliau sgt sweet..:)

4)Siti Sarah:beliau merupakan sahabat ex-roomate ana...now,beliau dah bergelar ibu kpd cahayamata yg comel...

Diowg sume sama umur dgn ana..Harapan ana smoga rumahtangga mereka diberkati n kekal sampai ke syurga....aminn..
Rasulullah s.a.w bersabda: 
Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. (H.R. Tirmidzi)

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. bahawa baginda Rasulullah saw telah bersabda:   “Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang engkau redhai agamanya dan akhlaknya untuk meminang perempuan kamu, maka nikahkanlah dia. Jika tidak kamu lakukan demikian, maka akan timbullah fitnah dan kerosakan”.(hadith hasan riwayat Tirmidzi no 1084)

Wednesday, 18 April 2012

Result dh kuar...

Assalamualaikum...
tadi duk hepy maen ngan anak buah tiba2 dpt 1 msj drpd shabat ana.."ustazah wan dh masukkn result lam fb..."..aduhh..terus ase nak pengsan..mood hepy trus bertukar...ana pon suh la abg topat broadband...takut,excited,berdebar sume de...lebih2 agi memikirkan subjek ulum hadis coz soalannya blh than susah..

Fikir 2kali gak la nk check tadi..Alhamdulillah..stelah 3kali check ana bersyukur sgt result ana meningkat..terkejut jugak ulum dpt b-..ana sngka dpt c..bhsa arab pon naek..mungkin sbab kertas muthola'ah kot...ntah la...rezeki kot..ana xpandai sgt bhasa arab..syukran atas bantuan n tunjuk ajar shabat2 ana..ingat agi time exam bhasa arab trutamanya nahu n saraf kteowg slalu serbu bilik seorg ukhti...dia la yg bnyk bantu kami..syukran..sedih 6ti kt umkl mesti kite xleh study same2 dh kn..huhu..:(

InsyaAllah..ana akan cuba tingkatkan usaha di masa akan datang..

                                                 

Thursday, 5 April 2012

REMAJA DAN CINTA



"Uruskan cintamu dengan kewarasan,kebijaksanaan,kecermatan,dan pengetahuan.Agar kamu mapan sebagai remaja yang pintar mengawal perasaan,Lantas jiwamu menjadi perkasa di mata insan dan terpuji di sisi Tuhan."

CREADIT TO:BAGAIMANA SEPATUTNYA REMAJA MEMAHAMI PERCINTAAN

Friday, 30 March 2012

JUST SIMPLE

Assalamualaikum...arinie ilaa tetiba nk makan bubur gandum pas2 suh la mak ajar masak tdi..mak ckp senang je nk buat...tgh2 duk buat lupa nk letak gula melaka@nisang..xbest la xletak..g kdai sblh umh p malangnye xde..pe nk buat..masak jela tanpa nisang...sedap jgak ilaa buat...puji diri sendiri la plak..hehe..cuti nie law bleh nk blajar masak smpai pandai..mudah2an..:)

                                                                         nie la dye...^^

Friday, 23 March 2012

SEGMEN:SAYA SUKA DOODLE


  Nama ringkas:ilaa
  warna feveret:purple.
  tags:awak n awak

Tuesday, 20 March 2012

Esok bermulanya kerjaku sbagai babysister..

Assalamualaikum...
Rindunya kt blog nie...dh berhabuk dh..huhu..alhamdulillah cuti sem dh lame start...pe yg ilaa wat 3 ari nie ialah bacer novel n novel....3 buah novel dh ilaa khatam...novel doktor cinta,kelat2 syg n cinta kontrak...best sgt novel2 nie..harus ulang balik..huhu(xde keje tol)...ops..dh lari dri tajuk...cmnie la ble org dh giler bacer novel...huhu...

Sebenarnya ilaa rancang cuti nie nk keje..nk tambah pndptan..xde la boring sgt duk umh..p akhirnya niat tu terkubur coz kak chik dh dpt keje kt kuantan..so terpaksalh ambik alih tugas dia iaitu jage anak2 buah..xkan nk suh mak jage dua beradik 2...xlarat kot..dh la dua2 lincah...ilaa sorg pon dh lelah nk keja aqil yg makin nak membesar...kira bantu-membantu la ngan mak jage budak2 kecik nie..huhu...parent diowg keje sbagai cikgu kt area kg so kul2 parent diowg ambik la..law de meeting lambat ckit..asal parent diowg x antar je kt pusat jagaan kanak2??bukan jauh pon dpan umh je pon..hehe..

Kak long ilaa lebih percaya kt mak...dia pon pernah antar anis g taska dpan umh p xlekat...nangis je keje...huhu...

Esok ilaa dh start jage bdak2 kecik 2..kena la bangun awal...slalu kul10 baru bangun...alamat bocor rahsia...hehe..

                          
                                                    
video

                                            

Sunday, 11 March 2012

AKU DAN DIA


>> JARAK INI MENJAGA AKU DAN DIA..<<

Aku semakin mengerti, ‘JARAK’ ini bukan untuk menghukumku..tetapi ‘JARAK’ ini untuk MENJAGA aku dan dia..

✿~ Dengan ‘JARAK’ ini aku dan dia berjanji untuk BERUBAH menjadi yang lebih baik..
✿~ Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MEMPERBAIKI cinta kepada Ilahi..
✿~ Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk MENCINTAI Pencipta kami lebih dari segalanya..
✿~ Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MENDALAMI Islam hingga ke akar umbi.. 
✿~ Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan LEBIH BERSEDIA untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai..
Mudah2an aku mampu bertahan...amin...

kredit to: Lelaki Soleh Idaman Wanita Solehah

Friday, 9 March 2012

KENANGAN ITU

Assalamualaikum....alhamdulillah dh sminggu exam...hanya tinggal 3paper agi sblum cuti sem..huh...maknenya dh abis la study kt apiumnp..sdihnye nk tinggal AMK yg telah mengeratkn ukhuwah antara akhwat...DJ yg sentiasa pnuh dgn majlis2 ilmu..Ustaz n ustazah yg bnyk mencurah ilmu kpd kami...Suasana tarbiah di nilam puri yg bnyk mngubah hidupku...ase syg nk tinggal sume 2...adat pertemuan pasti ada perpisahan..

Teringat saat mula2 masuk apiumnp...mcm2 la bermain lam fkiran.."keciknya u nie".."dulu dtg mlawat je last2 blajar snie.."

                                          
                                         
Bermula dengan mhs bersama barisan mppjtk yg baik2 n garang(huhu)..alhamdulillah ana dpt roomate bacth sme n diowg pon baik n sporting..seorg sgt rajin..slalu xde lam bilik..huhu...sorg agi sempoi n lawak..p diowg sgt best...pas2 kami kna duduki exam tuk tentukan kelas mane kami akan bljar..time mula2 tau ana dpt kelas yg kdua last..ase sedih gak la...p 2 la stiap ape yg trjadi de hikmahnya...lpas knal sorg2 lam kelas 2 ase brsyukur sgt...alhamdulillah diowg sgt baik..bilangan mula2 masuk lupe dh coz x sume yg still snie..de yg masuk maktab..p lpas tolak campur tinggal la 21 org..

Mula2 xrapat sgt dgn diowg..lpas knal mmang slalu buat xtvt same2...rehlah di pantai irama same2 p tuk muslimat je..huhu...alhamdulillah lpas rehlah ukhuwah makin rapat...

                                         
Di sem2 lak paling bnyk g jalan...antaranya umh shbt2 yg duk kelantan..shopping n makan2...huhu..pas2 kena buat interview lak ngan tourist tuk subjeck bi..pas2 makan agi...cam2 perkara yg telah kami lalui...antaranya..slap jalan..kna saman..bile teringat ase lucu lak...

                                           
                                             
Pas2 masuk sem3 tiba2 dpt ramai yg kna tukar kelas..kelas kami pon terlibat...seramai 5 org akhawat trpaksa tukar kelas...seorg agi akhawat dpt tawaran maktab..time 2 sume ase sdih..kami plak terima 3org shbat baru yg ditukarkan ke kelas kami....diowg pon ok..baik..
Sampailah sem 4 sem last...kami ditugaskan tuk buat 1 program kt smakdg tuk markah koko...kami blajar kendalikan program..

                                Saje nk selitkan gmbr spageti nie...sdap...thanks tuk tkang masak..huhu

                                              kete xde minyak...baru otw nk g kb..huhu

Tiggal sminggu agi duk k snie...pas nie xtau la dpt jupe ke x...pe pon ana akan ingat setiap detik kita bersama..pinjam 1 ayat drpd seorg shbt.."setahun bersama seabad terasa"
Buat shbt2 time kasih atas segala kbaikan kalian...time kasih dpt time ana yg xbrapa baik gak...huhu..last but no least...maafkan ana atas segala setiap kesilapan n ksalahan yg ana lakukan...ana syg semuanya..ukhuwah fillah...:)

                                               

Tuesday, 6 March 2012

MINGGU EXAM..

Assalamualailakum..
ari nie rajin lak blog after 3ari exam..masih berbaki 5 paper sblum cuti pnjang.. huhu...xsbar nk balik kg..tpi agar sdih coz nie thun last kt apiumnp..ase syg plak nk tinggal bumi yg pnuh tarbiah nie..ok la..nk smbung ngafal tasawur lak...good luck sume!!
          
                                                                         jgn stress ye...
                                               
                                                          lucu tol tgk gmbar nie...haha

                                                    Bil Taufiq Wan Najah Fil Imtihan

Doakan sy success ye...assalamualaikum..

Thursday, 23 February 2012

DOODLE FREE..:)

Assalamualaikum...alhamdulillah pagi tadi bkak blog tgk dh dpt doodle dari apit lepas join NIE..Thanks sgt2..ana suka doodle yg apit lukis coz sume comel2..nk lukis sndiri mmang xreti..huhu..ok la..itu je kot..de keje nk buat...selamat malam..:)
      
                                    

Tuesday, 21 February 2012

Segmen Saya Join Pasti Dapat Doodle

Assalamualaikum..

                 
Nama Panggilan Anda :ilaa
URL belog : http://ilaanajsuha.blogspot.com/
Negeri Kelahiran :Terengganu
Warna Kesukaan : Biru & Purple

       liyana 
 
nk join..klik SINI

Wednesday, 15 February 2012

Kem Penyucian Jiwa Bersama Sahabat2 Sem4

Assalamualaikum...kaifa haluka?Alhamdulillah..masih diberi pluang tuk men-update blog walaupun busy ngan assignment n sbagainya..Baru2 nie ana telah menyertai kem bersama2 shbat2 sem 4..kem ini diadakan bagi merapatkan lagi ukhuwah antara kami sbelum kami melangkah ke umkl...tiba2 ase sdih nk tinggal umnp..bnyk knangan,pngalaman n ilmu2 yg ana dpt di umnp di samping tarbiahnya..ok la...sambung balik citer sbenar..KPJ diadakan di Pantai Merang,Setiu,Terengganu..dgrnya tempat nie dipromote oleh majmuah ana coz diowg singgah pantai nie time balik dari SAFF'12..huhu

                                                 subhanALLAH...Indahnya ciptaan ALLAH..

antara aktiviti menarik yg diadakan:
  • Bicara Hati Ayah bersama Ust.Hazrul
  • Kuliah Subuh bersama kak Im(penulis novel MUSAFIR PERINDU)
  • Forum"Perkongsian Terbilang"
  • Jungle Tracking
  • Kenali Sahabat
  • Kayak
 KPJ sgt best..Sume xtvt ana suka..bnyak info2 yg ana dpt..selain itu,dapat naik bukit yg curam..teringat time jungle tracking..mula2 smangat nk elak dri kena lumpuh yg baunya sgt wangi(longkang) last2 tgk mmang kna masuk gak..nk xnk redah je..haha...sume pakat bau longkang lake..alhamdulillah..first time ana merasai pngalaman berkayak..first2 sgt takut p berterima kasih kt HIDAYAH coz bnyak bgi tunjk ajar kat ana..Ok.la..law  ikutkan bnyk agi ana nk kongsikan..6ti meleret plak..Lastly,ana ingin share bberapa kping gmbr spanjang KPJ..Ops lupe nk ucap syukran kt pnganjur program...hehe..Akhir kalam..ASSALAMUALAIKUM...

                                                                             KAYAK

                                                                  BICARA HATI AYAH
 
LAGU TEMA

GROUP B JUNGLE TRACKING


                                                                      UKHUWAH FILLAH

Wednesday, 1 February 2012

PROGRAM SAFF'12

Assalamualaikum...
Alhamdulillah,baru je selesai melaksanakan program saff'12 tuk adik2 SMKA Durian Guling,Terengganu..Program nie berlangsung selama 3hari 2mlm iaitu dari 26-28 Januari lepas..Program ini sebahagian daripada assignment tuk subjek Pembinaan sahsiah Semester 4..Objektif SAFF'12 ialah bagi memberikan kesedaran mengenai kepentingan bahasa arab dalam kehidupan.

        
Walaupun menetap di terengganu p still lupe jalannye..biasalah jarang lalu area marang(alasan semata-mata pdahal tidur lam kete)..hehe..smpat round bandar agi sblum smpai umh shbtku..
Berbalik pada SAFF'12...Sampai je SMKADG,tengok student dh tnggu kiteowg...wah...nmpak smangat..:)
 
 
Antara aktiviti2nya:
  • LDK
  • SLOT MOTIVASI
  • 7 PERHENTIAN
  • EXPLORACE
            
      Ini je gambar yg dpt dikongsikan..Mudah2an program ini memberi seribu kebaikan kepada adik2 SMKADG..Semoga kita berjumpa lagi..aminn..:)    
          
        credit to kawan2 atas gmbr..hehe                    

Monday, 30 January 2012

Sunday, 22 January 2012

(¯`*•.¸✿✿..Ku Tunggu Pinangan Mu..✿•.,♥¸.•*´¯)

♥ Jangan engkau puja puji kami bila pujianmu hanyalah janji-janji yang tak menentu. Hanya membuatku terlena dan terbuai hingga kami lupa bahawa kita sedang bermaksiat.

Kau puji diriku,tapi kau hanya ingin membuatku tersenyum dan makin terbuai rayuanmu. Tidak.. tidak akhi, kami ingin kau puji setelah kau halal bagiku. Maka datangilah waliku akhi.. ku tunggu pinanganmu..

♥ Tak akan kami langgar iffah ku dengan ajakan khalwat dari mu.
Engkaupun sebenarnya tahu, hal itu hanya akan menimbulkan badai kelabu yang membuat kita tak berdaya kerana pihak ketiga yang tak lain syaitan yang ada di dekat kita. Maka datangilah waliku akhi.. Ku tunggu pinanganmu..

♥ Jagalah sikapmu pada kami, maka akan kami jaga sikapku padamu,kami lemah akan sanjunganmu. Kecintaan ini ingin kami persembahkan kelak untuk suami, cinta nan kasih ini yang akan kami tuai untuk mencari ke redhaan suami kelak.

Jadi bagaimana mungkin kami mencinta pada hal yang tidak halal bagi kami, tentu Allah tak akan pernah ridha pada kami. Maka datangilah waliku akhi.. ku tunggu pinanganmu..

♥ Jilbabku untuk melindungi kehormatan kami, santun kami untuk menjaga iffah . Jangan kau lenakan kami agar kami lepas kan kehormatan di hadapanmu sebelum engkau halal bagi kami.

Kami ingin engkau ikut menjaga kehormatan kami dengan menjaga kami, bukan malah membawa pada kenistaan. Agar kau mampu menjaga kami secara utuh, Maka datangilah waliku akhi.. Ku tunggu pinanganmu..

♥ Kami memang tak sesempurna Aisyah dalam kecerdasannya ataupun Fatimah dengan kelembutannya. Tapi kami akan berusaha cerdas layaknya Aisyah dalam naunganmu dan kami akan berusaha selembut Fatimah dalam menenangkanmu.

Maka datangilah waliku akhi.. Ku tunggu pinanganmu..

♥ Kau memang tak sehebat Ali ataupun sekuat Umar, tetapi kau akan menjadi hebat seperti Ali ketika kau menjaga kami dalam kelemahan kami dan kau akan sekuat Umar agar kami tidak selalu menjadi tulang yang bengkok.

Kami memerlukan imam yang boleh menjaga keimanan, bukan yang mebawa kami pada jurang maksiat. Maka datangilah waliku akhi.. Ku tunggu pinanganmu..

♥ Sungguh, kami memang tidak mampu menahan kala kami jatuh hati,tetapi kami tak akan mempertaruh pesona kami hanya kerana cinta yang menuntut nafsu pada keramahan syaitan pada kami. Bukanlah jatuh cinta bila kau ajak kami pada kemaksiatan.

Bila kau memang jatuh cinta pada kami, jangan kau bebankan deritamu pada hati yang akan menuntutmu untuk berbuat nista. Izinkan kami menjaga hatimu, agar kita boleh menjelang bersama JannahNya. Maka datangilah waliku akhi..

Ku tunggu pinanganmu..

“Wahai jika engkau memiliki cinta
Dan telah terdorong dengan kerinduan
Maka anggaplah jarak perjalanan itu dekat
Kerana kecintaan dan kerelaanmu pada penyeru
Ketika mereka menyeru,
Maka katakanlah, kami penuhi panggilanmu.
Seribu kali dengan sempurna
Janganlah kau berpaling
Hanya kerana melihat gerimis
Jika engkau melihatnya..” – ( Fii Zilalil Mahabbah )

KU PINANG KAU DENGAN BISMILLAH..
copy by:Aniss Anissa

Thursday, 12 January 2012

Wednesday, 11 January 2012

TENTANG AURAT WANITA


Di manakah kesilapan penutupan aurat wanita hari ini ?. Jawabnya seperti berikut :- 
KESALAHAN PERTAMA : Aurat itu adalah memakai tudung sahaja.

KESALAHAN KEDUA : Bertudung tetapi ber‘T-Shirt' berlengan pendek.

KESALAHAN KETIGA : Bertudung tetapi baju kebarungnya terbelah kainnya.

KESALAHAN KEEMPAT : Bertudung tetapi bajunya sendat, sempit dan nipis lalu memaparkan bentuk kawasan-kawasan mudah ‘menggoda'.

KESALAHAN KELIMA : Bertudung tetapi amat longgar dan menayangkan jambul dan hujung rambutnya.

KESALAHAN KEENAM : Bertudung tetapi hanya memakainya di pejabat sahaja. Tidak di sekitar rumah, pasaraya dan sebagainya.

KESALAHAN KETUJUH : Bertudung tetapi tudungnya dilempar ke belakang leher, maka terdedahlah dadanya dari ditutupi kain tudung.

KESALAHAN KELAPAN : Bertudung tetapi dengan tudung yang amat nipis sehingga boleh diihat sanggul, leher, tengkuk dan dadanya.


Sebahagian wanita menyangka bahawa tutup aurat tu adalah tutup rambut sahaja. Ia adalah tidak tepat sama sekali. Asasnya adalah dari firman Allah SWT: ertinya :
"Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR." (an-Nur: 31)


Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian." (Riwayat Muslim)



AYUH KITA SAMA2 TUTUP AURAT DENGAN BETUL..
CREADIT TO:http://www.zaharuddin.net/lelaki-&-wanita/288-aurat-wanita--apa-sudah-jadi-.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT BY ILAANAJSUHA